Kippenproject

 photo kip1.png

 

Michael Bastiaansen

1DH3


 

Voorwoord

Welkom in het verslag van mijn kippenproject. In dit verslag ga ik alle informatie, veranderingen en leuke gebeurtenissen bij houden zodat de gene die dit leest heel mijn verloop van ei tot kip kan volgen.

Dit verslag staat vol met foto’s die ik gemaakt heb naarmate het proces vordert. Ook zal ik hier alle leuke feitjes die ik tegen kom in het proces in zetten.
Hfst1 De Natuur Broed

Hoe broed een kip zonder hulp van de mens?

Het begint natuurlijk allemaal eerst met de paring, de haan pakt een pluk veren achter op de kop van de hen, zodat zij niet weg kan. Dan duwt de haan zijn cloaca tegen die van de hen. Zijn cloaca stulpt uit, waardoor de zaadcellen in de cloaca van de hen komen. Die bevruchten de eicellen in de eileider. Het produceren van het ei duurt ongeveer 25 uur. Als de eicel bevrucht is door de zaadcel vormt het ei bescherming voor het embryo. Deze voed zich met het eigeel en eiwit wat in het ei zit. Een eicel rijpt 7 tot 10 dagen in de dooier, die later in het midden van het ei zal zitten. De dooier gaat door de eileider opweg naar buiten. Hier vormt zich ook de schaal. Omdat het ei dan door de eileider naar buiten gestuwd word krijgt het zijn bekende vorm. Alles bij elkaar duurt het 25 uur van eicel tot ei. De volgende dag gebeurt het zelfde en zodoende legt een kip ongeveer elke dag een ei.

 

Na dat de kip het bevruchte ei heeft gelegd kan het op 2 manieren uitgebroed worden. door de broedse hen of door de mens met een broedmachine. Na 21 dagen komt een ei uit, dit kan 1 tot 2 dagen verschillen. Kuikens die door de hen uitgebroed worden hebben minder aandacht nodig, bij een kuiken wat door hen uitgebroed word hoeft alleen maar in water en voedsel voorzien te worden. de kuikens worden dan namelijk warm gehouden door de hen, en is er geen warmte lamp nodig.

 

Het is niet altijd zo dat als een kip een ei legt dat ze dan ook zal gaan broeden. Niet alle kippen worden broeds zodra ze een ei leggen. Meestal worden ze broeds in het voorjaar, dan trekt de kip zich terug op de plek waar ze de eieren gelegd heeft en gaat ze zitten broeden. Als een hen aan het broeden is zal ze weinig eten en drinken, hierdoor produceert ze weinig ontlasting wat de broedplek schoner houd.

Ook stopt ze tijdens het broeden met het leggen van eieren. Een broedse hen maakt typische geluiden, het zo geheten klokken, en verlaat het nest zelden. Ze houd de eieren op een constante tempratuur, met haar lichaamstempratuur van 41 graden celcius. Ook draait ze de eieren op bepaalde tijd.

 

Als de eieren niet uitkomen verlaat de hen meestal het nest na verloop van tijd. Maar er zijn echter ook verhalen bekend waar een kip zich doodbroed. Dit komt dan omdat ze het nest niet verlaat en niet/weinig eet of drinkt.
Hfst 2 Het Project Op School

Stap 1: De broedmachine

Op school maken wij gebruik van de R-Com Digital Incubator 20 pro.

 

 photo kip 2.png

Deze broedmachine heeft een automatisch ei draai systeem, tempratuur en vochtigheids controle, en programma’s voor verschillende eieren.

Door de programma’s kan deze in een keer aan, hier staan namelijk alle belangrijke dingen al in die het ei nodig heeft om uit te komen.

 

De symbolen van linksboven tot rechts onder:

  • Heater aan
  • Bevochtiging aan
  • Fan aan
  • Ei draaien uit (als deze aan staat staan er pijltjes om heen)
  • Deksel open of dicht

Ook kunnen we op het display aflezen dat de broedmachine op het programma kip staat geselecteerd, het is 37,5 graad binnen in de broedmachine, en er is een luchtvochtigheid van 45%.

Belangrijk bij het gebruik van de machine is, dat de deksel met 2 handen opgepakt word. Ook moet elke dag het water niveau gecheckt worden. Dit is heel makkelijk door bij het water reservoir de dop er af te halen, er zit een piepschuim balletje in die het water niveau aangeeft, als deze laag staat moet er gedestilleerd water bij. Dit om te zorgen dat de leidingen niet vol slaan met kalk bij het verwarmen.


Stap 2: eieren inleggen

 

 photo kip3.png


Deze foto is genomen voor het inleggen van de eieren, de eieren moeten gemerkt worden. Eerste gedachte zou zijn om het met stift te doen, maar dit is gevaarlijk voor het ongeboren kuiken. De schaal van een kippenei is poreus, waardoor de giftige stoffen van een stift er doorheen kunnen en het organisme kunnen beschadigen of doden.

 

Als een ei de broedmachine in gaat moeten de volgende dingen er op staan:

  • Datum van leggen
  • Ras (als alle eieren van het zelfde ras zijn hoeft dit er niet op)
  • kleur

 

 photo kip4.png

Hier kunnen we zien hoe de eieren in de machine gelegd worden. Belangrijk bij de machine is het feit dat de tafel vanaf dit moment niet meer gebruikt word. Het schudden van de tafel kan zorgen voor uitval wat niet nodig is.



Stap 3: ontwikkeling kuiken

 photo kip5.png


Hier zal ik per stap de ontwikkeling van een kuiken vertellen.

  1. Op dag 1 ontwikkelt zich de de primitieve streep, dit is de kop staart as. Hierdoor worden de rug de buikzijde en linker en rechter kant van het embryo bepaald. Op de eerste dag begint ook de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen.
  2. Op dag 2 begint de ontwikkeling van de ogen, en het hart .
  3. Op dag 3 vormen de andere organen en de ontwikkeling van de ledematen.
  4. Verder groeien, ook begint vandaag het hart te kloppen
  5. De krop en de voortplantingsorganen beginnen te ontwikkelen
  6. De snavel begint te ontwikkelen
  7. De botten beginnen te ontwikkelen op dag 7. Ook de kiemcellen voor de veren ontwikkelen zich vandaag.
  8. Vandaag verschijnt het begin van de eitand op de snavel
  9. Groeien
  10. Groeien, ook zijn de ogen vandaag klaar
  11. Groeien
  12. Groeien
  13. Groeien
  14. Groeien, ook zijn vandaag alle botten gevormd.
  15. Groeien
  16. Groeien
  17. Groeien
  18. Het kuiken begint vandaag zijn longen te gebruiken.
  19. Word de dooierzak opgenomen door het kuiken, en is het klaar om uit te komen
  20. Groeien
  21. Rond deze dag zal het kuiken de schaal kapot tikken met zijn snavel. Het kan nog een aantal uur duren voor de kip echt helemaal uit het ei kruipt.

 

Nog een belangrijke kanttekening, sommige mensen raken in paniek als het ontkippen te lang duurt en willen het kuiken helpen. Dit kan goed gaan maar gaat meestal vreselijk fout. De plek waar de dooierzak is opgenomen (de onderbuik) kan nog vast zitten aan het vlies. Als dit met geweld losgetrokken word kan het kuiken doodbloeden. Ook kan het zijn dat er iets mis is met het kuiken, en zou het na een succesvolle hulppoging als kneusje door het leven moeten gaan. Beslis en handel na goed overleg met een vakdocent!

 photo kip6.png
 photo kip7.png

Stap 4: Schouwen en selectie

Bij de eerste schouwing hier is te zien dat het ei bevrucht is. Onder de G is een klein donkerder vlekje te zien. Dit betekent dat er een bevruchting plaats heeft gevonden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier zijn we een paar dagen verder, hier is echt al een vorm van een levend wezen te zien. Ook bewoog deze nog. Dit betekent dus dat het goed gaat met de ontwikkeling van het ei.


Stap 5: Verzorgingsplan en uitvoering

 

Als de kuiken zijn geboren moeten we op de volgende dingen letten:

  • Is het kuiken droog voor dat deze het hok in gaat.
  • Staat de warmte plaat goed aan
  • Is het hok goed ingericht
  • Is er eten
  • Is er drinken
  • Hoe gaan we hem leren eten en drinken

 

Het kuiken moet goed drogen in de broedmachine voor dat we hem er uit halen en in het opfokhok zetten. Dit omdat het kuiken anders ziek kan worden van de kou. Omdat de broedmachine ongeveer 37,5 graad is, kan het kuiken hier mooi drogen.

 

De warmte plaat is belangrijk omdat de kuikens nog jong zijn en normaal onder de kloek kruipen. Onder de kloek is het normaal lekker warm en de kuikens deze warmte zelf nog niet kunnen maken. De plaat word elke week ong een graad naar beneden gezet. tot dat de kuikens 7 weken zijn.

 

Het hok moet in het begin niet te groot zijn omdat de kuikens anders de weg kwijt raken. Ze zullen dan de plaat niet meer kunnen vinden, het voer niet kunnen vinden en het drinken niet kunnen vinden. Dit is niet handig want de kuikens moeten goed drinken en eten om goed te kunnen groeien.

 

Het eten is natuurlijk net zo belangrijk. Dit doen we met opfok korrel. Maar omdat we een kriel ras hebben, is de opfok korrel te groot. Deze hebben we moeten vermalen om te zorgen dat ze het kunnen eten.

 

Het drinken is niet heel moeilijk, gewoon kraanwater, in een speciale kippen drinkbak.

 

Maar de kuikens snappen nog niet hoe ze moeten eten of drinken. Dit gaan we ze leren door op het voer te tikken. Ze zien onze vingers als snavels en gaan ons na doen. Als we dit een paar dagen doen, dan hebben ze vanzelf door hoe ze moeten eten of drinken.

Stap 6: De opfokruimte

Voorbeeld HTML